Friday, April 26, 2013

Kembara Sejarah Membongkar HikmahBahnasa, 20 April 2013 - Biro Perhubungan Sambutan dan Rehlah HEWI telah menyelia satu program yang diberi nama Jelajah Auliya’ Bahnasa sempena imtihan yang hampir tiba di bawah anjuran Ketua HEWI KPIPM sesi 2012/2013. Program ini bertemakan “Kembara Sejarah Membongkar Hikmah” telah disertai seramai 90 orang pelajar termasuk BKAN taakhi Johor seramai 14 orang pelajar. Terdapat juga penyertaan daripada BKAN Terengganu, Kedah dan mahasiswa daripada kuliah Ulum Islamiyah tajaan Amanah Raya Berhad. Jaulah ini dipimpin oleh musyrif penerangan iaitu Ustaz Ariff Adli bin Ibrahim daripada BKAN Selangor serta 2 pasangan mutazawwijin sebagai pengiring program. Dengan penyertaan dari BKAN luar, lawatan ini telah berjaya membawa objektifnya iaitu mengeratkan ukhuwah dalam kalangan ahli KPIPM khususnya dan PMRAM amnya.

                 Pada jam 12.15 pagi, peserta jaulah telah berkumpul di hadapan Wisma A Darul Ridzuan untuk mendengar taklimat jaulah daripada pengarah dan unit disiplin. Perjalanan bermula pada jam 12.30 pagi. Perjalanan yang mengambil masa 4 jam, akhirnya tiba di  destinasi pada jam 4.20 pagi.

Berhampiran pokok Saidatina Maryam berteduh


Terdapat banyak maqam para syuhada' di Bahnasa bumi berkat

 Para peserta sedang berdoa dan bertawassul di maqam para wali

                 Seusai solat subuh dan kendiri, musyrif penerangan memberi tazkirah dan taklimat tentang Bahnasa. Pada jam 7.30 pagi, peserta mula bergerak menziarahi makam di sekitar masjid Bahnasa. Hampir 20 makam yang di lawati, antaranya anak sepupu nabi, Saidina Ali bin ‘Akhil bin Abi Thalib RA, Saidina Ja’far bin ‘Akhil bin Abi Thalib RA, Saidina al-Husain bin Soleh bin al-Husain bin Ali bin Abi Thalib RA, Saidina Ziyad bin Abi Sufyan, Ma’bad Nabi Isa bin Maryam AS, Bahrul Yusuf, pokok tempat berteduh Sayyidah Maryam, Saiyidah Khaulah al-Azwar (al-asadiah) dan beberapa lagi makam para sahabat dan syuhadaa’ Bahnasa ketika pembukaan Bahnasa.
                  
                Pada jam 11.25 pagi, peserta berkumpul di Masjid Bahnasa untuk solat jama’ taqdim dan makan tengah hari. Jaulah diteruskan ke makam Sab’uu Banat pada jam 1.45 petang dan bertolak pulang pada jam 3.20 petang. Lawatan ini dapat meningkatkan ketaqwaan kpada Allah s.wt dengan menghayati dan mentadabur cipataanNya. Peserta juga dapat menghayati pengorbanan dan jasa para sahabat dan auliya’ serta mengembalikan semangat peserta untuk terus berjuang demi Islam.

                 Perjalanan berakhir dan selamat tiba di Wsima Darul Ridzuan pada jam 6.20 petang. Walaupun lawatan seumpama ini pertama kali dianjurkan oleh persatuan secara besar-besaran, namun ia sangat berhasil. Harapan dari pihak penganjur agar program-program yang seterusnya akan lebih ramai penyertaan dan berjalan lancar.

Telaga yang terdapat di Sab'u Banat

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM