Sunday, May 1, 2016

ALEPPO MENANGIS


“ALEPPO MENANGIS”

    Syria, sebuah negara yang makmur dan harmoni suatu ketika dahulu. Namun pada hari ini, kita dapat lihat bumi Syria ketika ini dimusnahkan oleh individu-individu yang tidak bertanggungjawab yang tidak punya peri kemanusiaan dalam diri mereka bahkan sesuka hati mengorbankan jutaan nyawa yang tidak berdosa.

    Menurut beberapa laporan dari media Shehab News Agency, Al-Jazeera, dan lain-lain, konflik di Syria telah mengorbankan lebih 270 000 nyawa dan telah merosakkan banyak kawasan di Syria. Terbaru, di daerah ALEPPO, serangan roket telah mengorbankan lebih kurang 189 orang mangsa syahid yang terkorban dalam masa 8 hari yang lepas termasuk kaum ibu dan kanak-kanak. Serangan ini mendapat perhatian seluruh umat Islam khususnya, dan di seluruh dunia termasuk Mesir.

    Jutaan saudara kita dibunuh tanpa belas kasihan di bumi Syria setiap hari. Bahkan, kita sentiasa mendengar berita dan konflik yang semakin meruncing di sana. Saudara-saudara seIslam kita dalam dilema dan ketakutan dengan bermacam serangan roket dan bunyi-bunyi tembakan pihak musuh. Setiap hari mereka menghadapi kehilangan ahli keluarga dan penempatan serta hilang sumber mencari rezeki.

 Sahabat-sahabat,

    Jika kita berada di tempat mereka, apakah perasaan kita? Mereka amat memerlukan bantuan dari kita. Bantuan yang bagaimana? Wang ringgit? Atau makanan? Mungkin kita tidak mampu untuk memberikan sebanyaknya harta kita. Namun, apakah kita lupa, kekuatan dan senjata umat Islam adalah DOA. " الدعاء سلاح المؤمن " Adakah pernah kita mendoakan mereka?

 Allah berfirman :

“ إنما المؤمنون إخوة فأصلحواْ بين أخويكم واتقواْ الله لعلكم ترحمون"

“Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu itu dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat”.

(Surah Al-Maidah : 2)

 Dan Rasullah S.A.W. pernah bersabda :


عن أبي حمزة أنس بن مالك رضي الله عنه، خادم رسول الله صلى الله عليه وسلم، عن النبي صلى الله عليه وسلم قال :“لا يؤمن أحدكم حتى يحب لأخيه ما يحب لنفسه"


Daripada Abu Hamzah Anas bin Malik R.A, pembantu Rasullah S.A.W, Rasullah S.A.W telah bersabda : “Tidak beriman seseorang dari kalangan kamu sehinggalah dia mengasihi untuk saudaranya apa yang dia kasihi dirinya sendiri”.
(Hadis riwayat Imam Bukhari dan Muslim)

    Dua dalil di atas menunjukkan betapa hebatnya Islam meletakkan nilai saudara sesama Islam dalam kehidupan sebagai seorang Muslim. Justeru, apakah nilai saudara ini hanya dilihat tanpa dipraktikkan? Berikanlah segala bantuan yang mampu diberikan, jangan kita lupa saudara kita yang memerlukan doa dari kita. Ayuh tadahkan tangan dan sama-sama kita tembakkan doa kepada mereka agar mereka kuat dan tabah dalam menghadapi ujian ini. Moga dengan usaha ini dapat menjadi aset kita di hadapan Allah kelak.

    Pihak Biro Tabung Kebajikan, Kesenian dan Riadah KPIPM sesi 2015/2016 dengan ini menyeru kepada semua ahli KPIPM untuk sama-sama kita cakna terhadap isu-isu umat Islam seluruhnya.

 Ayuh bersama kita jayakan kempen “FREEDOM”, kempen BTKKR sesi kali ini.


BERILMU, BERAMAL, IKHLAS
“MEMURNIKAN PEMIKIRAN, MELESTARIKAN KESATUAN”


Mohamad Bukhari Ridha bin Mohd Bakri,
Ketua Biro Tabung Kebajikan, Kesenian dan Riadah,
Keluarga Pelajar-pelajar Islam Perak Mesir sesi 2015/2016.

No comments:

Post a Comment

Gambar Kenangan

Taqwim KPIPM

TV PMRAM